Waar is het boek?

Het is nogal wat, een boek als Fantasia 10 in jouw handen zien te krijgen! Want wat is een boek zonder lezers, zonder fans! Dan kan Geronimo schrijven wat hij wil, maar als jij het boek niet leest, houdt het op. Daarom is Geronimo ook zo dol op zijn fans! Omdat Fantasia 10 zo'n bijzonder boek is, leek het Geronimo leuk om jou op de hoogte te houden van het hele proces. Met andere woorden: waar is het boek nu? Elke week laten we op deze pagina zien hoever we zijn met dit fantasiastische verhaal! We beginnen bij het begin, namelijk met het schrijven van het boek door niemand minder dan ... Geronimo Stilton. Nu ja, dat wisten jullie natuurlijk al, maar dat is ook best een proces. Het is één ding om een fantasiastisch avontuur te beleven, een tweede om het leuk op te schrijven! Vervolgens moeten de juiste illustratoren gevonden worden, die precies snappen wat Geronimo bedoelt en hoe hij wil dat de plaatjes in Fantasia 10 er uit komen te zien. Gelukkig heeft Geronimo inmiddels wel wat ervaring en weet hij meestal wel meteen wie hij moet hebben. Voor de meeste Fantasia's, zo ook voor Fantasia 10, maakt Danilo Barozzi de prachtige platen.


Update 7 weken voor verschijnen

Als Geronimo het boek geschreven heeft, gaat het naar de redactie. Meerdere redacteuren lezen en herlezen het boek, controleren het op taalfouten, kijken of het goed loopt en of het goed te lezen is voor de doelgroep, jij dus! Er wordt natuurlijk steeds druk overlegd met Geronimo zelf, want hij moet het wel eens zijn met de correcties, hij is tenslotte de schrijver.
Update 6 weken voor verschijnen
Na langdurig overleg en veel heen-en-weer gemail, zijn we eruit: de tekst is nu helemaal zoals hij moet zijn! Jippie! Dat betekent dat het document nu gestuurd is naar de vormgeefster. Vooral bij de boeken van Geronimo komt er op vormgeefgebied nogal veel kijken. Al die verschillende lettertypes (fonts) en illustraties moeten natuurlijk wel allemaal leesbaar en scherp in het boek komen straks. Dit keer wordt er in het boek bovendien ook toverinkt gebruikt, waaraan de vormgeefster extra veel aandacht moet geven!
 


Update 4 weken voor verschijnen
Onze vormgeefster heeft keihard gewerkt - en dan bedoelen we echt dag en nacht! - maar het is gelukt, het document is nu prachtig vormgegeven. Het kwam vanochtend binnen op de redactie. Dat is altijd een leuk moment want dan zie je al goed hoe het boek eruit gaat zien! Nu is het weer de beurt aan de redacteuren. Zij moeten het hele boek nog een keer volledig controleren. Waar ze de tekst eerder alleen in Word controleerden, controleren ze nu het pdf-bestand en moeten ze dus nu ook op de vormgeving letten. Staan alle fonts er goed in? Zijn er geen woorden verkeerd afgebroken? Zijn de kleuren goed? Staan alle illustraties op de juiste plek? En natuurlijk wordt er weer veel met Geronimo overlegd!


Update 3 weken voor verschijnen
Als alles weer helemaal gecontroleerd, verbeterd en aangepast is, kan het boek eindelijk naar de drukker! Nou ja, een gewoon boek zou nu naar de drukker kunnen, hihi. De Fantasia-boeken hebben zo veel leuke extra's dat er meerdere drukprocessen voor nodig zijn. De geuren bijvoorbeeld, moeten eerst gemaakt en goedgekeurd worden. Zoals je kunt zien op de foto is dat niet altijd een fijn werkje... Vervolgens worden ze tijdens een speciaal proces 'geëncapsuleerd'. Dat betekent dat er op piepkleine geurdruppels een soort kleine wandjes gevormd worden die de geur als het ware gevangen houden. Deze geurcapsules worden dan tijdens het drukken van het boek in een pagina verwerkt.
 


Update 2 weken voor verschijnen
Nu wordt de PDF naar de drukker gestuurd. Zij controleren het document en maken er eerst een proefdruk van. Op de foto zie je de proef van het omslag die net van de pers gehaald is. Paniek! Het zilver zit niet onder alle teksten! Dat wordt dus weer helemaal opnieuw beginnen. Het drukproces is een heel secuur werkje...

De proef wordt dan weer teruggestuurd naar de redactie en als zij akkoord geven, kan er echt begonnen worden met drukken. Het document wordt naar de drukpers gestuurd en op grote drukvellen gedrukt. Hierop staan meerdere pagina's afgedrukt, die na het drukken op 'Fantasia'-formaat gesneden worden, zodat jij het boek straks niet op vellen van ruim een meter breed hoeft te lezen!

Update 1 week voor verschijnen
Woeaaaaaah!! Daar liggen ze! Alle Fantasia 10-boeken! De drukkers hebben er een zenuwslopende week opzitten: drukken, snijden, binden en de boeken van prachtige omslagen voorzien. Pfff eindelijk kunnen ze vanavond weer gewoon een nachtje slapen. Maar wat zijn wij blij met ze! En met het resultaat!! De boeken zijn zo fantasiastisch mooi geworden, we zijn zo ontzettend benieuwd wat jij ervan vindt! Nog even een weekje geduld, volgende week vrijdag liggen ze in de winkel!
 Update 0 dagen voor verschijnen
Hij is er!!!!! Muizenissig!! Wat zijn we blij en wat zijn we iedereen die eraan meegewerkt heeft weer dankbaar! Vanaf nu liggen er stapels en stapels in de boekwinkels dus ... rennen! En heel erg veel leesplezier, met een dikke muizengroet van Geronimo!